Falset

Carrer del Lluc

Tradicionalment, la veu popular situa el call entre el carrer on ara sou (el del Lluc) i el següent: el de l’Escoleta (o de Francesc Mestres). No obstant això, la troballa d’una làpida funerària al carrer de la Font del Forn i altres restes que es conserven fan pensar que els límits de la jueria (igual que passa en altres llocs, com ara la ciutat de Tarragona) havien de ser molt més permeables. Que bona part dels jueus residissin en un barri o en determinats carrers, no significa que hi visquessin absolutament tots, i més encara quan eren una població nombrosa.

És difícil concretar quants habitants vivien al call de Falset. No obstant això, hi ha documents que confirmen que l’aljama no era pas petita i que, per tant, el percentatge de població jueva havia de ser força gran. Hi ha documents que porten a estimar que la població de Falset (l’any 1391) oscil·lava entre els 800 i els mil habitants, dels quals uns 300 serien jueus (una proporció francament elevada si es compara amb les xifres d’altres calls coneguts).

Crèdits foto: Rafel López-Monné.

En alguns pobles i ciutats, les comunitats jueves s’organitzaven al voltant de l’aljama, una paraula que significa “reunió” i que no era cap altra cosa que un consell de la comunitat que s’encarregava de gestionar les institucions pròpies com ara la sinagoga, o l’escola