Falset

Plaça de la Quartera

La plaça de la Quartera és el centre neuràlgic de Falset. Al capdamunt hi trobem el seu edifici més destacat: el palau dels Ducs de Medinaceli, actualment seu de l’Ajuntament. Joan Francesc de la Cerda i Enríquez de la Ribera, duc de Medinaceli, concentrava també els títols de duc d’Alcalá de los Gazules, marquès de Tarifa, Alcalá de la Alameda i Cogolludo, entre d’altres. A més, era adelantado major d’Andalusia i cavaller de l’orde del Toisó d’Or. El 1653 va contraure matrimoni amb Caterina I (Caterina d’Aragó-Cardona-Còrdova), setzena comtessa de Prades, que és la seva connexió falsetana, amb qui es clou la nissaga dels Cardona.

El nom de quartera prové de la unitat que es fa servir per mesurar els cereals i altres productes del camp. Al perxe de l’Ajuntament podreu veure la reproducció d’una de les mesures de quartera que s’empraven antigament.

Davall de la plaça de la Quartera hi ha un refugi de la Guerra Civil, un refugi que va fer un gran servei en els bombardeigs del 1938.

Aquest fanal que presideix la plaça, un dels símbols de Falset, és de l’any 1880, justament quan la il·luminació pública va arribar al poble.