Falset

Celler Cooperatiu

El celler cooperatiu és un edifici a mig camí entre el modernisme i el noucentisme. Voltes catalanes, pilars de maó, pedra autòctona, arcs formers i parabòlics, enormes encavallades de fusta, façanes i naus centrals imponents exemplifiquen, entre altres, la majestuositat i perquè és considerat una Catedral del Vi. Amb tot, és un edifici funcional i concebut per treballar-hi. Les voltes catalanes que sostenen les tines faciliten la correcta ventilació de l’edifici.

Cèsar Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí, va ser l’arquitecte encarregat d’aquest i d’altres cellers cooperatius. Més enllà que fos bon arquitecte, l’èxit de Cèsar Martinell radicava en què se sentia un home de poble i s’ho passava d’allò més bé desplaçant-se a controlar el curs dels treballs. S’ho passava tan bé, que va arribar a la conclusió que hi havia d’anar amb xofer, a segons quines visites d’obres. I és que allà on anés sempre era convidat a tastar tots els vins i totes les menges.

L’èxit del vermut de Falset resideix en una fórmula secreta  (que es guarda en una caixa forta) de més d’un centenar d’herbes que es maceren amb el vi.